Informatie voor jouZwangerschap & bevallen

Hieronder vind je informatie en doorverwijzingen naar onze partners.

Praktisch – wat moet ik in orde brengen?

Tijdens een zwangerschap verandert er heel wat, zowel lichamelijk als geestelijk. Het zijn unieke maanden van verwondering en koestering. Tegelijkertijd valt er heel wat te regelen in afwachting van de komst van de baby('s).

Kennisgeving over de zwangerschap

 

  1. Je baas inlichten doe je best zo vroeg mogelijk, best al als je twee maanden zwanger bent. Zodra je je werkgever ingelicht hebt dat je zwanger bent en een doktersattest bezorgd hebt met de vermoedelijke bevallingsdatum (best via een aangetekende brief), ben je beschermd tegen ontslag. Zie je het niet zitten om je baas al te vertellen over je zwangerschap? Je hebt nog tijd tot ten laatste acht weken voor de uitgerekende bevallingsdatum.
  2. Breng alles in orde bij je ziekenfonds. In het begin van je zwangerschap ga je best even na of je al je bijdragen hebt betaald en dus nog aangesloten bent. Dat is belangrijk, want je ziekenfonds betaalt een deel van de kosten van de doktersbezoeken, de voorbereiding op de bevalling, de rekening van het verblijf in de kraamkliniek, de gezondheidszorgen voor je baby en je bevallingsverlof.

Aanvraag startbedrag groeipakket

  • Bij de geboorte of de adoptie van een kind, krijg je eenmalig een startbedrag.
  • Je kan het startbedrag ten vroegste vier maanden voor de geschatte geboortedatum en tot vijf jaar na de geboorte aanvragen bij een uitbetaler van het Groeipakket.

Gemeentelijke geboortepremie

In Kraainem heb je recht op een geboortepremie van 110 euro per kind. 

Het aanvraagformulier wordt automatisch verstuurd naar de ouders binnen de maand na de geboorte van hun kind. 

Kinderopvang

Begin zo vroeg mogelijk aan de zoektocht om een plaats te vinden. In sommige regio's zijn er wachtlijsten. Daarom raden we aan kinderopvang te zoeken van zodra je zwanger bent.

In Kraainem kan je alle informatie vinden via het platform Digitaal Lokaal Loket Kinderopvang: opvang.vlaanderen.

Vaccinaties

Bij kinderwens is het raadzaam om samen met je (huis)arts na te gaan welke infectieziekten je reeds doormaakte en welke vaccinaties je nog niet kreeg. Als zwangere vrouw kan je namelijk sneller een infectieziekte oplopen. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou en je ongeboren baby. Vaccinatie kan jou en jouw baby bescherming bieden.

Het is belangrijk om tijdig advies in te winnen. Het tijdstip waarop je je laat vaccineren speelt immers een belangrijke rol in de mate waarin je beschermd wordt. 

De meeste vaccins worden best vóór de zwangerschap toegediend (bv. mazelen, bof en rode hond). Op die manier ben je zeker dat jullie beiden goed beschermd zijn. Bovendien mogen niet alle vaccins tijdens de zwangerschap worden toegediend.

Sommige vaccins worden net wél bij voorkeur tijdens de zwangerschap toegediend. Ben je bijvoorbeeld zwanger tijdens het griepseizoen? Dan kan je je hiertegen laten vaccineren. Je kan je ook tegen kinkhoest laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Onderzoek wees zelfs uit dat je je baby beter kan beschermen indien je tijdens de zwangerschap bent gevaccineerd.

Ben je niet gevaccineerd voor of tijdens de zwangerschap, dan kan dit nog steeds nuttig zijn en gebeuren na de bevalling.
Op Gezond zwanger worden vind je informatie over vaccinatie tegen Covid-19, kinkhoest, de windpokken, griep, mazelen, bof en rode hond.

Checklist ‘mijn 9 maanden’

Op de website van Kind & Gezin vind je een uitgebreide checklist voor de hele periode van je zwangerschap. 

Erkenning door partner vóór de geboorte

De erkenning van een kind is een verklaring waarbij u duidelijk maakt dat er een band van vaderschap, moederschap of meemoederschap bestaat tussen jezelf en een kind. Door een kind te erkennen heb je dezelfde rechten en plichten ten opzichte van je kind als je partner.

Een erkenning is niet altijd nodig. Een kind geboren tijdens het huwelijk heeft automatisch de partner van de moeder als vader of meemoeder.
Meer info vind je op www.vlaanderen.be/een-kind-erkennen

Informeren over verlofstelsels

Er bestaan een flink aantal mogelijkheden voor ouders om leven en werk aan te passen aan de nieuwe gezinssituatie. Alle info over verlofstelsels voor en na de zwangerschap op Kind en Gezin.

Babyuitzet

De voorbereiding op de komst van een baby wordt tijdens de zwangerschap zichtbaar in huis. Meubeltjes op kindermaat gemaakt en getest op veiligheid krijgen een plek en de kleertjes liggen te wachten. Meer info via Kind en Gezin.

Adres

Patronaatstraat 9
1950 Kraainem