Informatie voor jouZwangerschap & bevallen

Hieronder vind je informatie en doorverwijzingen naar onze partners.

Begeleiding bij zwangerschap

Ben je zwanger? Proficiat! De zwangerschap is een bijzondere periode met de geboorte als hoogtepunt. Een zwangerschap is ook een gebeurtenis die veel vragen oproept. Wij proberen je op een eenvoudige manier zoveel mogelijk informatie te bezorgen en verwijzen daarom door naar de websites van professionals.

Vroedvrouwen

Zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling volgt een vroedvrouw jou en je baby thuis verder op. Ook als alles vlot verloopt, is een regelmatig bezoek van een vroedvrouw nuttig. Een vroedvrouw biedt ondersteuning en begeleiding van moeder en baby bij:

  • opvolging en verzorging van de moeder voor, tijdens en na de geboorte (controle van de groei en ligging van de baby, begeleiding borstvoeding, controleren van bloedverlies, bloeddruk en andere parameters, medische opvolging, begeleiding bij miskraam, …);
  • opvolging en verzorging van de baby (wegen en meten, bekijken van het voedingspatroon, uitvoeren hielprik, medische opvolging, …);
  • consultatie rond het thema fertiliteit en gezinsplanning.

Wanneer zwanger worden en zwanger zijn niet verloopt zoals gepland, kan je voor advies terecht bij de vroedvrouw. Treden er tijdens de zwangerschap complicaties op of eindigt je zwangerschap in een miskraam, ook dan verzorgt en begeleidt de vroedvrouw je met deskundigheid en empathie. Indien nodig verwijst zij je door naar de gynaecoloog. Als de bevalling en kraamtijd anders lopen dan verwacht en het wiegje blijft leeg, kan de vroedvrouw veel betekenen voor jou. 

Bovendien kan de vroedvrouw extra ondersteuning bieden wanneer je als tiener zwanger bent of wanneer je de zorg voor je kindje op jonge leeftijd opneemt. Ook wanneer je er alleen voor staat, biedt de vroedvrouw extra steun. 

Zoek een vroedvrouw in je buurt. 

Vroedvrouwen in Kraainem:

Thuisbevallen

Bij een thuisbevalling verloopt de geboorte in de geborgenheid van de huiselijke sfeer. Om risico's te beperken, moet de thuisbevalling goed worden voorbereid in overleg met een arts en een vroedvrouw. Zij zullen jullie hiervoor alle nodige instructies kunnen geven.

Ga zeker na welke benodigdheden je in huis moet halen. Controleer of er voldoende voorzieningen zijn in de omgeving. Contacteer deze voorzieningen vooraf om inlichtingen te vragen, bv. als de mama toch naar het ziekenhuis moet worden gebracht.

Zoek een vroedvrouw in je buurt. 

Vroedvrouwen in Kraainem:

Waar kan je bevallen?

Ziekenhuizen organiseren meerdere keren per jaar een infosessie met meer informatie over zwanger zijn, bevallen, borstvoeding enz. Tijdens deze avond staat een vroedvrouw jou en je partner te woord en kan je een rondleiding krijgen op de materniteit. 

Voor meer info kan je o.a. terecht in het:

Kraamzorg

Borst- & flesvoeding

Via de website van Kind en Gezin vind je meer info over flesvoeding, borstvoeding en het overschakelen naar vaste voeding.

Wist je dat er borstvoedingsverlof bestaat en dat je recht hebt op borstvoedingspauzes op het werk?

Je kan je zwangerschapsverlof verlengen om borstvoeding te geven. Meer info lees je hier

Als je terug gaat werken heb je het recht om een- of tweemaal per dag gedurende een halfuur het werk te onderbreken om af te kolven. Voor meer info klik je hier.

Wil je moedermelk afkolven, maar niet meteen een eigen afkolfset kopen? Je kan dit materiaal ook huren. Doe navraag bij je mutualiteit of apotheek.

Informatie voor anderstaligen

Hoe over gezinsplanning en zwangerschap praten met anderstaligen? Neem een kijkje op de site van Zanzu. Hier kan je in dertien verschillende talen info terugvinden.

Adres

Patronaatstraat 9
1950 Kraainem