Informatie voor jouGezondheid & mentaal welzijn

Hieronder vind je informatie en doorverwijzingen naar onze partners.

Wat te doen bij crisis?

Bij acuut psychisch of fysiek gevaar:

112
Het noodnummer “112” kan je bellen als je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie.

Spoed
Waar dient de spoed voor? 

  • Voor levensbedreigende aandoeningen! Zoals beroertes, fracturen, hartinfarcten, slagaderlijke bloedingen, grote brandwonden, ... 
  • Voor iedereen die met de ziekenwagen binnenkomt en als je huisarts je doorverwijst of als er redenen zijn om dringend onderzoek te willen.

Bij psychisch acuut gevaar:

Huisarts of arts van wacht
Maak je je zorgen, neem dan steeds contact op met je huisarts. Mocht deze niet bereikbaar zijn, richt je dan tot de dokter van wacht. Bij je huisarts of dokter van wacht kan je doorverwezen worden naar de spoeddienst van een algemeen ziekenhuis of een crisisdienst.

Crisismeldpunt -18
Minderjarigen of professionele aanmelders kunnen terecht op het crisismeldpunt -18. De medewerker van het crisisteam bekijkt samen met jou de situatie en geeft advies.

Contacteer volgende diensten in geval van nood:

1813 – zelfmoordlijn
Heb je dringend nood aan een gesprek?  Bij de zelfmoordlijn 1813 staat er iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem.
Heb je hulp nodig? Ben je bezorgd om iemand of heb je iemand verloren door zelfdoding? Praten kan helpen.

1712
1712 is een hulplijn voor elke burger die vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling. Ervaren hulpverleners van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de Vertrouwenscentra kindermishandeling staan je bij. Ze geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp.

Maak je zelf geweld mee? Ben je bezorgd om iemand anders of heb je een vermoeden van geweld? Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je zelfbeheersing verliest en iemand ongewenst pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over?

Zit je ergens mee? Wil je ergens over praten?

Tele-Onthaal – 106
Tele-Onthaal kan een helpend gesprek aanbieden aan iedereen die op zoek is naar een luisterend oor of zich ergens zorgen over maakt. 
Of je nu een heel groot probleem of kleinere zorgen hebt, een vrijwilliger maakt tijd voor jou, luistert, leeft mee, denkt samen met je na over wat je vertelt en helpt je zoeken naar inzichten, mogelijkheden en uitwegen. 

Nupraatikerover
Seksueel geweld, verwaarlozing, mishandeling, … bij ‘Nupraatikerover’ kan je anoniem chatten om je verhaal te doen.  
‘Nupraatikerover’ geeft je ondersteuning, advies en informatie maar ze kunnen je ook doorverwijzen naar meer gespecialiseerde diensten die je kunnen begeleiden.

Adres

Patronaatstraat 9
1950 Kraainem