Informatie voor jouGezondheid & mentaal welzijn

Hieronder vind je informatie en doorverwijzingen naar onze partners.

Verslaving

Verslaving heeft een breed spectrum: drugs, alcohol, gokken, gamen of internetten, … 

Roken

Jongeren zijn nieuwsgierig en willen stoer doen. Ze kopiëren gedrag, dus ook rookgedrag. Roken wordt vaak doorgegeven van ouders naar kinderen. 

Informatie over roken en tabak kan je terugvinden op de website van watwat

Alcohol

Alcohol drinken heeft een verdovend effect op de hersenen. De risico's hangen sterk af van je leeftijd. Hoe jonger je bent als je met alcohol begint, hoe groter de kans op problemen in de toekomst. Volgens recent onderzoek drink je best geen alcohol onder de 18 jaar om zo latere problemen te voorkomen. 

Informatie over alcohol

Drugs

Drugs worden gebruikt voor hun effect op de hersenen (en dus op gevoelens, zintuigen en bewustzijn). Er zijn zowel legale als illegale drugs. Ze zijn meestal verslavend.  

Praat erover! Op de website van de Druglijn vind je onder andere informatie over hoe je met jongeren het gesprek hierrond kan aangaan. 

Op de website van VAD vind je informatie over de preventie en behandeling van druggebruik bij jongeren. 

 

Gamen

Ben je een gamer of denk je dat je kind een gameverslaving heeft? Consulteer dan SolutionS. Daar kan je een gameverslavingstest doen. Met deze test krijg je binnen een paar minuten meer inzicht in je gamegedrag en kan je vaststellen of je een verslaving hebt of niet. 

Informatie over gamen

Pepmiddelen

Je waakzaamheid en concentratie verhogen kan met pepmiddelen. Maar let op, het is niet zonder risico! Pepmiddelen kunnen je lichaam en geest volledig uitputten zonder dat je het merkt. Je krijgt minder eetlust, hartkloppingen, soms black-outs en paniekaanvallen. Eénmaal het is uitgewerkt, voel je je futloos en moe. 

Opwekkende medicatie

 

Lachgas

Lachgas wordt gebruikt via gaspatronen van slagroomspuiten of uit gasflessen.   

Net zoals bij andere snuifmiddelen ervaart men bij lachgas een euforische roes, dikwijls met lach- of giechelbuien. De roes duurt amper een paar minuten. Er kunnen coördinatiestoornissen en gaten in het kortetermijngeheugen ontstaan. 

De risico’s bij het inhaleren van lachgas zijn duizeligheid, evenwichtsstoornissen, hoofdpijn en verwardheid. 

Wat is lachgas?

Adres

Patronaatstraat 9
1950 Kraainem